Wspaniały olej arganowy
Olej arganowy wytwarzany jest z ziaren owoców drzewa arganowego. Wytwarza się olej arganowy poprzez zmielenie owych ziaren, tworząc z nich pastę, a następnie wyciskając olej. olej arganowy jest troszkę ciemniejszy od oliwy o lekko czerwonawym zabarwieniu. Istnieją dwa rodzaje ciemniejszy, to spożywczy i jaśniejszy stosowany w kosmetyce. Substancja jaką jest olej arganowy ma bardzo dobre właściwości odżywcze, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność organizmu. Jest to dość drogi składnik odżywczy, dlatego używa się go najczęściej do sałatek, nadaje on potrawom lekko orzechowy aromat. W dalszym ciągu olej arganowy wytwarzany jest przez wiejskie kobiety z Maroka. Bardzo trudny i pracochłonny jest do uzyskania olej arganowy, do jednego litra oleju potrzeba trzydzieści kilogramów nasion i dwadzieścia cztery godziny pracy. Dlatego tez olej arganowy nazywany jest przez Marokańczyków marokańskim złotem. Olej arganowy posiada ogromne złoża witaminy E, eliksiru młodości, który wygładza zmarszczki oraz likwiduje trądzik młodzieńczy. olej arganowy można stosować przed i po opalaniu, ponieważ chroni skórę przed szkodliwymi promieniami oraz łagodzi podrażnienia skórne.